27 Mayıs 2011 Cuma

bahar temizliği






İlk baharın sonun geldiğimiz şu günlerde İzmir'de alışılmışın dışında gökyüzü bulutlu. Bu yıl rahmet yağmurları uzun sürdü. Toprak suya doydu, hal böyle olunca yeşillik fışkırdı. Papatyalar, gelincikler,karahindibalar... kırçiçekleri hem gözümüzü hem de baş döndüren kokuları ile ruhumuzu şenlendirdi..


Tabiat yenileniyor,tazeleniyor, dirilyor.. Ya biz..Şu bahar yorgunluğundan sıyrılıp şöyle bir yenilenmek lazım.. Bahar temizliğine önce bedenimizden başlamalı.. Bir kere kış boyu soframızdan eksik etmediğimiz tatlılara, hamur işlerine, yağlı yemeklere bir ara vermeli. Hafif zeytinyağlılar, şöyle soğuk soğuk yerini almalı sofralarda.. enginarın, iç baklanın, bezelyenin son demleri.. Geçen hafta imrendim ıspanak aldım pazardan. Çok taze görünmesine karşın tohumlanmaya başlamış .Kış sebzeleri seneye artık nasibimiz varsa..Yavaş yavaş tarla fasülyesi, patlıcanı gelmeye başladı Antalya'dan.. Bundan sonra imam bayıldılar, börülce salataları, barbunya plakiler, ooh ...Bu mevsimde meyve biraz kıt. Elma, portakal, muzdan sıkıldık..Kirazın daha 2 haftası var. Çilek, erik, yenidünya tam tadında.. Ama hiçbirini bizim oğlan yemiyor. Öyle olunca hiç sevmediğim halde kavanoz meyvelerine başladık. Bu aylarda günde bir öğün meyve ve bir barda meyve suyu gerekiyor. Neyseki sıkmalık portakallar tatlı..

Bol su içmeyi ihmal etmemek lazım.Bu arada sürekli içtiğimiz arıtılmış sular, mineral yönünden fakir. O yüzden günde bir şişe maden suyu veya temizliğine güvendiğiniz çeşme suyu almak oldukça yararlı..


Evde mutlaka bir bahar yenilenmesi gerekiyor. Mümkünse boya badana. Biz de seneye inşallah. Halılar, perdeler yıkamaya.. Geçen hafta eşimle gardrop operasyonu yaptık.. Sonuca ikimiz de inanamadık. Tam 3 valiz dolusu giymediğimiz giysi çıktı. Çoğu az giyilmiş, modası geçniş yada içine sığamadığımız ama vermeye de kıyamadığımız türden.. Biz ne yapmışız öyle. Bunca giyilmedik giysinin vebali var. Dolaplar bir rahatladı sormayın..Sonra balkona sıra geldi.. Saksılar yenilendi.Kedi tırnakları, hüsnüyusuflar, mis kokulu fesleğenler..Bir de iki tane muhabbet kuşu aldık. Ta geçen yıl söz vermiştim çocuklara. Adana falan derken erteleyip duruyordum. Tabi bizimkiler böyle şeyleri hiç unutmazlar, başımın etini yediler. Neyse evdeki kuş sayısı üçtü, beş oldu..


Herşey iyi güzel de ya ruhumuz..Esas detoxu manevi dünyamıza yapmak lazım.Hertürlü kirlenmeden uzaklaşmak, yeni, taze bir sayfa açmak lazım. Aslında hepsinden önemlisi bu.Biraz da bunu ferkedebilsek..




Not: Özlemciğim gerçekten sıkı bir takipçisin, teşekkür ederim. Fatma Hanım , size de evlatlarınızla güzel günler dilerim, sevgilerimle, hoşçakalın..








4 yorum:

Adsız dedi ki...

sizi okumak çok keyifli içinde rabbiminde adının geçtiği imanlı birinin yazılarınıokumak inanın rahatlatıyor beni feyiz alıyorum yazılarınızdan hem dünyevi hem uhrevi anlamda ....allah razı olsun sizden ...( bu arada bana yakın bir tıp merkezinde yaptırmış olduğum smear de cın 1 teshisi kondu yanınıza gelmem fikrinizi almam yakındır ) sevgiler....

Adsız dedi ki...

esra hanım yazılarınızı okuyunca sanki karşılıklı konuşuyoruz gibi hissediyorum.bu aralar manevi temizlik çok önemli gerçekten ben oldukça sıkıntılı günler geçirdim.gebeliğim sonlandı.meningomyelosel,hidrosefal,spina bifida ve daha bir çok anomali nedeniyle 10 mayısta sonladırıldı anlayacağınız 7 ay içinde hem sezeryan hem normal doğum yaptım :-).hayırlısı artık Ayfer

doktor ve anne dedi ki...

Ayferciğim,
Çok geçmiş olsun. Unutma ki , bu dünyada yaşanan hiçbirşey boşuna değil. Acıların, sıkıntıların da bir anlamı var. İnşallah kaybettiğin bebeğin sana ve eşine şefaatçi olacak. Sabrı elden kaçırmamak lazım. Segilerime..

Fatma SÖZER İNANOĞLU dedi ki...

Yorumlara katılmamak ne mümkün..
Yazılarınızı okumak,sizi bu yolla daha iyi tanıyıp anlamak gerçekten büyük bir keyif:)Oğluma hamileyken çok dua etmiştim..Rabbim beni doğru doktorla karılaştır ki kendimi de emanetini de ona rahatlıkla teslim edebileyim diye..İyi ki varsınız Esra Hanım..Samimiyetimle söylüyorum..Allah sizden binlerce kez razı olsun..Bir bayan için çok önemli iyi bir jinekoloğunun olması..Bizim şansımız hem iyi hem inançlı ve hem de inandığını yaşayan bir doktorumuz var..Konudan saptım galiba biraz..ama içimde tutmak istemedim açıkçası:))
Bahar temizliğine gelirsek bu sene temizlik hiç bitmeyecek galiba bizde:(1.5 aydır evde tadilat var..Manevi detox içinse çok şanslıyız..Çünkü çok özel aylardayız..1. detoxumuzu Allahın izniyle yaptık.İnşallah bu ayları Rabbim hakkıyla geçirmemizi nasip eder de ruhumuzu da kalbimizi de bir nebze olsun temizleyebiliriz..
Temizlik derken Minik bebişim de temizlik istiyor galiba..:))
Görüşmek üzere..
Sevgiler..
FSİ