6 Aralık 2011 Salı

MİSSS GİBİ ÇORBA








Havalar serinlediğinden beri çorbasız günümüz geçmez oldu. Akşam yemeği için ideal bir başlangıç. Hem besleyici, hem sindirimi kolay. Üstelik çocuklara yedirmekte zorlandığımız her türlü malzeme çorbanın içinde farkedilmeden gidiyor. İçine süt veya yoğurt ekliyerek kalsiyumunu, et, tavuk parçarı, yumurta ekleyerek protein oranının, mercimek, nohut gibi hububatlar ve çeşitli sebzeler ile vitamin, mineral ve lif oranını arttırabilmek mümkün. Üstünde dumanı tüten bir tas çorbanın insana mutluluk verdiğine inanıyorum, ya da bol limonlu tavuk çorbasının iyileştirci gücü olduğuna.Sadece 15-20 dakikada nefis bir çorba hazırlamak mümkün. Hal böyle iken insanlar neden hazır çorba kullanırlar, aklım almıyor. İşte sık yaptığım birkaç çorba tarifi:


Tarhana: Tarhana çorbası yapmayı bilmeyen yoktur. Ama ben az tereyağında önce 5-6 diş ince dilimlenmiş sarmısak ile yine ince dilimlenmiş yeşil biberi hafif kavuruyorum. Daha sonra biber-domates karışık salçamdan( antep usulü) bir kaçık ekliyor, biraz kavrulunca da mümkünse tavuk suyu ve tarhanayı ilave ediyorum. Kaynamaya başlayınca buzluktaki haşlanmış nohutlardan da bir avuç koydum mu enfes oluyor. Bir de kıtır ekmekle servis etmenizi öneririm.


Fesleğenli domates çorbası: 2 domates rendelenip tereyağında kavurulur. 2kaşık domates salçası ve 1-2 kaşık un ilave edilir. Su eklenirken çırpma teli ile hızlıca karıştırılır. 1/2 Bardak süt ve 1/2 kaşık krema eklenir. Bir de 2-3 tel taze fesleğeni incecik kıydınız mı, nefis oluyor.


Brokoli çorbası: haşladığım brokoliyi haşlama suyu içinde robottan geçiriyorum. Ayrı bir tencerede tereyağı ve unu kavurup, çekilmiş brokoliyi ilave ediyorum. 1/2 Bardak süt ve 1/2 kaşık krema ya da 1 pk labne peyniri ekliyip karıştırıyorum.


Tavuk çorbası : Tavuğu haşlarken( genelde bütün tavuk, şirincan'ın doğal besi tavuğunu öneririm) içine 1 adet bütün soğan, 1 adet havuç, birkaç tel kereviz yaprağı, birkaç tel maydanoz ve tane karabiber ekliyorum. Haşlandıktan sonra sebzeleri ayırıyorum. Tavuk suyuna bir avuç arpa şehriye ve ince dilimlenmiş kırmızı taze biber ekliyor, pişince bol limon sıkıyorum.


Sebze çorbası: az zeytin yağıda küp küp doğranmış soğan- havuç-patates- doğranmış 1-2 adet taze kereviz yaprağı ve 1 adet kerevizi sırayla kavurduktan sonra tavuk suyunu ekliyorum. Pişince bol limon ile harika oluyor.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Yahu esra hnm bir yazinizda yemekleri sizin yaptiginizi okumustum simdi konu madem yemek soruyorum o halde nasil yetistirebiliyorsunuz onca yogunluga 3cocuga ragmen hic yardimsiz nasil yuruyor?ev is cocuk arasinda kalip yetistiremeyen su kula yol gosterirseniz sevinirimm,sevgiler,ozlem gencer

Adsız dedi ki...

Sevgili özlemciğim,
Yemek yapmak biraz tutku işi. Planlı hareket edince çok zor olmuyor. Bir kere malzemen elinin altında olacak, bunun için de önceden iyi bir planlama gerekiyor. Hafta sonu market-pazar alış-verişinde hemen hemen tüm haftanın menüsünü tasarlıyorum. Öğlen yemeklerini ben ve eşim hastanede, çocuklar da okulda güzel yediğimiz için, akşamları genelde bir çorba - bir zeytinyağlı ve bol salata-cacık vs yetiyor. Ertesi günün zeytinyağlısını genelde sofrayı toplarken yapıyorum. Böylece bir sonraki güne dinlenmiş ve soğuk oluyor.Çorba desen salata olana kadar yarım saatte hazır. Hafta sonları tamamen haleti ruhiyeme bağlı. Bazen ziyafet sofrası hazırlıyorum, bazen de tembellik edip dışarıdan söylüyoruz. Ama evde pişen bir tas çorbanın hafifliğini çocuklar dahil hiçbir dışarıdan yemeğe tercih etmiyoruz.