16 Haziran 2010 Çarşamba

ADANADAN KARELER

Adana tren garı, İzmir Basmane tren istasyonuna benziyor. Zarif bir Alman yapısı.





Bu muhteşem görüntü Adana'ya özgü bir lezzet: bici bici. Eskiden toroslardan getirilen karla yapılırmış. Gül tadında ferahlatıcı bir lezzet.





ADNAN MENDERES BULVARI ( Bizim ev bu manzaraya bakıyor). Seyhan boyunca uzanan bulvar kenarındaki çay bahçeleri, bici biciciler ve şık restauratlar ile deniz özlemini azaltıyor.





Dilberler Sekisi ,gece. Yürüyüş yapmak için çok güzel bir alan. Ayrıca bisiklet kiralayabiliyorsunuz. Adana hekim evi, bu alanı tepeden görüyor. Manzara gerçekten mükemmel.





Dilberler Sekisi, gündüz







Adana Sabancı Camii, 6 minaresi ile İstanbul camilerine benzeyen zarif yapı. Çevre düzenlemesi çok iyi. Yaptıranlardan Allah razı olsun.



























Adana'ya geldik geleli eşime beni saatli meydana götür diye söylüyordum. Hayalimde Konak meydanı gibi bir yer vardı. Nihayet Büyük Saat'i gördük. Zarif bir yapı. 1882'de yapılmış. 35 m yükseklğinde .Çarşı içinde işlek bir caddenin ortasında kalmış, öyle İzmir saat kulesi gibi ortada değil.

























Ulu Camii, Ramazanoğulları beyliği dönemine ait, taş işçiliğinin en güzel örneklerinden. Cami, hemen yanı başındaki medresesi ve avlusundaki güvercinleri ile İstabulvari bir hava estiriyor. Medrese bu gün İslam sanatları merkezi olarak kullanılıyor. Ney eşliğinde çayınızı yudumlarken sizi başka alemlere götürüyor.


Çarşıya çıktıysanız, kebabı Hacı Salih'te yemelisiniz. Yeni Camiinin yanında, antikacılar sokağının girişinde mütevazi bir mekan, fakat yediğim en iyi Adana kebap burada. Sonra çarşı içine dalıp ayak üstü "tatlı" yemelisiniz. Burda halka şeklindeki tulumba tatlısına " tatlı diyorlar. Yazın sıcağına, öyle koca tepsilerden alıp ayak üstü yiyorsunuz. Birde bal kabağından yapılan bir tatlı var. Kabak, kestane şekeri gibi şekerleştirilmiş. Kabak tatlısını çok sevmeme rağmen ben pek beğenmedim.


Adana'da şık restaurantlar pek çok. Hafta sonları hepside ful dolu. Fakat içkisiz yer bulmak çok zor. Kadınlar da dahil olmak üzere alkol tüketimi çok fazla. Bir Pazar günü tam iki saat yemek yiyecek yer aradık. Sonunda Hasanusta Kebap'ı bulduk. Yemekleri leziz, temiz bir mekan.


Bir şehri tanımak için belli bir süre orada yaşamak lazım. Adana beklediğimden çok daha güzel ve görülmesi gerken bir şehir.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Esra hanım maşallah adana yı ne güzel tanıtıyorsunuz.size bir sorum olacak tamamen farklı bir konuda.malum ramazan yaklaşıyor ben ramazanda 36 hafta oluyorum oruç konusunda nasıl hareket edeyim hem sıcak bir dönem.Ayfer

doktor ve anne dedi ki...

Ayferciğim,
ben son trimesterde oruç tutulmasını uygun bulmuyorum. Biliyorsun, anne aç ve susuz kalınca NST nasıl non reaktif çıkıyor. Hele uzun ve sıcak yaz günlerinde hiç kendini zorlama. Hoşçakal..

HackAP dedi ki...

Yaaa super anlattiniz Adanayi yaa konudan disari cikayim bir az da benim sevgilim Adanada yasiyorr onunla alakadar olarak ben de Adanayla ilgili bi seyler ariyordum sizin blogu gordum.Kos koca sitelerde bole guzel anlatilmiyor ya Adana cok guzel anlatmissiniz cok tesekkur ederim.Bu arada o bici biciden tatmam lazim....tadicam daa..