7 Ekim 2010 Perşembe

haftalık yemek listesi



Çalışan annelerin herşeye yetişebilmeleri için planlı olmaları mecburiyet. Haftalık listeleri oldum olası sevmem.Çocukken öğretmenlerimin zoruyla çalışma programı yapardım. Bana hep bağlayıcı, kısıtlayıcı gelir. Ama 3 çocuğuz varsa , sağlıklı beslenmeye çok önem veriyoranız ve yemeğinizi kendiniz yapıyorsanız önceden planlamak çok işinize yarıyor. Yardımcımız Fatma Hanım sağolsun evin bütü işlerini hallediyor. Ama yemeği kimseye bırakmıyorum. Yemek yapmak diğer ev işleri gibi değil. Gıdaların besin değerlerini bileceksin, uygun pişirme tekniklerini bileceksin, hijyenik olacaksın, hepsinden önce küçük gurmelere yaptığını beyendireceksin...Allahtan zevk alıyorum mutfakta olmaktan. Tıngırdayan tencereler, pencerenin buharlanması, yemek kokusu evi yuva yapıyor. Gelelim haftanın mönüsüne:



Pazartesi: et suyuna ev tarhanası, taze fasulye, izmir köfe, sütlaç
Salı : brokoli çorbası, dünden kalan fasülye, mezgit kroket ( ben iglo tercih ediyorum ), bol marul salatası
Çarşamba:zeytinyağlı patlıcan( bol sarmısak ve soğanlı ) , fırın makarna, mor lahana turşusu
Perşembe:tavuk çorbası (haşlama suyuna 4-5 adet kereviz sapı, bir bütün soğan ve 1 havuç koydum, haşlandıktan sonra bunları attım, nefis oldu), menemen, yoğutlu semizotu salatası, keşkül
Cuma : cumaları dışarıda yiyoruz

Hafta sonları genelde sofraya yalnız oturmayız. Annemler, kız kardeşim, bazen arkadaşlar .. kalabalık ve neşeli sofra muhabbetlerimiz olur. O yüzden planlamaya gerek yok.

Hergün ne pişireceğim diye kıvrananlara umarım bir fikir vermiştir.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

süper olmuş yaa hep düşünürüm ne yapsam diye,, ellerinize sağlık esra hanım..
özlem yılmaz

Fatma SÖZER İNANOĞLU dedi ki...

Merhaba;
Ben de yemek konusunda sıkıntı çektiğimde kuzenimin bloğuna girip fikir sahibi oluyorum..Madem siz de mutfak ve yemek konusunda ilgilisiniz buyrun size web adresi: http://dilekkmutfakta.blogspot.com/
umarım işinize yarar..
Şimdiden afiyet şeker olsun..
Sevgiler..
Fatma SÖZER İNANOĞLU

Adsız dedi ki...

merhaba esra hanım..
size sorum olacaktı bir yazınız vardı parabene dikkat! diye,küçük kızım 1 yaşına geldi ama gelişimi biraz yavaş bugün aile hekimim takviye şurup yazdı ama içeriğinde metil paraben ve propil paraben yazıyor polivit şurubun adı bende endişe ettim size sormak istedim bu parabenler aynımı? farklı şeyler mi diye,
birde kusura bakmayın rahatsızlık veriyorum büyük kızım 4 yaşında kreşe başladı idrar yolları iltihabı oldu antibiyotiği bitti tekrar oldu sık sık idrara çıkıyor aile hekimi özle bir hastaneye götürün kültür baksınlar dedi ama duydum ki bahadır bey hastaneden ayrılmış bayan doktorada pek ısınamadım:) tabiki öncelikli dr'un bilgisi ama ee birazda insan güler yüzlüsünü arıyor,bana önerebileceğiniz çocuk doktoru ismi varmı basmaneden de olabilir yada farklı bi yerde olabilir,öneri ve tavsiyeelrinizi bekliyorum..
hakkınızı helal edin rahatsızlık verdiysem..
rabbim sizin gibi doktorların sayısını arttırsın inş. dua ile...
özlem yılmaz

doktor ve anne dedi ki...

Sevgili Özlem,
Malesef parabenler koruyucu madde olarak ilaçlar,kozmetik ürünler ,bazı hazır gıdalar gibi pekçok üründe bulunuyor. Tabiki paraben içeren bazı ürünleri kullanmak zorundayız. Ama en azından keyfe keder diyebileceğimiz kalemlerde doğal alternatiflere yönelmeliyiz. Saç boyası yerine bitkisel karışımlar, deodorantlar yerine doğal bitki esansları, sıvı sabunlar yerine ev yapımı doğal sabunlar gibi..
Çocuk hekimi olarak Basmane Şifadan Sonnaz Hanım ile görüşmeni tavsiye ederim. Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Tavsiyeniz için teşekkür edrim dün götürdük ultr. idrar temiz çıktı kültür sonucunu bekliyoruz,daha öncede gitmiştik sonnaz hanıma gerçekten Allah razı olsun insan gözü yumuk güvenebiliyor sizin gibi doktorlara..
peki küçüğüme polivit veriyorum o zaman...
herşey için teşekkürler...